Ga naar de inhoud

Iets krijgt betekenis wanneer je het betekenis geeft, Klara Uleman

Iets krijgt betekenis wanneer je het betekenis geeft

Altijd verliefd zijn…onmogelijk! Blij zijn met kleine dingen in het leven…I wish! Voelen dat je iets bijdraagt….mwa. Je waardevol voelen….mèèh. Ik ben altijd ontzettend jaloers (vaak ook nog eens stiekem) op mensen die dit allemaal wel zijn en voelen.

Natuurlijk ken ik verliefdheid en voel ik dat ik wat bijdraag, maar wanneer het er niet is, en dat gebeurt me meer dan me lief is, dan voel ik me al snel somberder en waardelozer worden…

Wat te doen? Ik lees overal dat ik me goed voel wanneer ik voel dat ik betekenis heb. Sterker nog, ik propageer het zelf ook…En toch worstel ik er nog steeds mee. Betekenis is niet te koop, het dient zich niet aan met tekst en uitleg, het kan zich vermomd aan je opdringen en is voorbij zonder het herkend te hebben. Ergerlijk. Laat maar zitten met die betekenis, denk ik dan, waarom komt het niet onvervalst en lekker brutaal mijn leven binnen knallen? Ik heb helemaal geen zin me af te vragen of ik al dan niet betekenis heb of toevoeg. Ik wil het gewoon zeker weten en dat ik dan weet dat ik goed zit, how hard can it be?

Zoals bijna altijd wanneer ik het niet meer weet ga ik lezen. En vaak pak ik het boek van Julia Cameron – The Artist’s Way. En altijd lees ik dan weer iets nieuws dat me weer moed geeft. Het is deze keer niet iets nieuws dat me doorbloedt met zin, een voorzichtige verliefdheid zelfs..

Iets krijgt betekenis wanneer je het betekenis geeft. Met de nadruk op geeft. Ik merk dat ik heel veel dingen móet op een dag, helemaal niks mis mee en toch weer wel. Want ik doe bijna alles tussendoor zodat het de hele tijd lijkt alsof ik bijna alles doe vanwege dat ene belangrijke dat staat te gebeuren. Wat is ‘dat ene belangrijke’???? Geen idee! Ik heb geen idee wat dat is maar dag na dag vergaat het me zo. Ik doe éven dat telefoongesprek, de boodschappen, het eten, een afspraak, een kopje cappuccino, sporten en ook allerlei dingen die met mijn werk te maken hebben….

Ik realiseer me, op dat moment, dat al die tussendoor dingen en momenten geen betekenis krijgen en nooit zullen krijgen, wanneer ik ze in de ‘tussendoorstand’ hóúd. En dat hier het snijpunt ligt van betekenis en geen betekenis, die leidt tot somberheid, waardeloosheid en zelfs depressie.

Oftewel, kap met alles tussendoor te doen en start met de dingen die je doet de tijd en aandacht te geven die ze nodig hebben. Don’t take everything for granted, maar geef datgene dat je doet, hoe klein of groot het is, betekenis, en het hééft betekenis.

19 februari 2020, Klara Uleman, initiator Koaching Akademie

Take your time (tekst)