Meteen naar de inhoud

Bravoure & onzekerheid, Mascha van Wijnen

Bravoure & onzekerheid

Ik ben resultaatgericht, ongeduldig van aard, houd van eigen verantwoordelijkheid nemen en creatieve oplossingen. Ik ben niet van de klok en positief ingesteld. Wanneer collega’s mij gaan uitleggen waarom ze een half uur eerder of later beginnen raak ik eigenlijk al ietwat geïrriteerd. Zo’n opmerking wordt meestal beantwoord met een lichte frons en een afwezige ‘ok’.

Ergernis
Mensen voelen die ergernis bij mij, al is het maar zo’n piepklein voorval. Het is exemplarisch, want dit relatief onschuldige voorbeeld kent vele soorten en maten en ze zijn er de hele dag. Ik werk vanuit mijn overtuiging dat jij je werk vol overgave en verantwoordelijkheid doet. Hoe je dat doet, dat interesseert me eigenlijk niet. Heb er lol in, werk snel, werk langzaam, durf creatief te zijn: als je het maar gedaan krijgt. Schat in of je het kunt en zo niet, vraag om hulp, geef je grenzen aan en let een beetje op elkaar.

Zo heeft iedere collega zijn eigen motivaties en daar wringt vaak de schoen. Daarom lopen gesprekken of vergaderingen soms zo stroef. Omdat we praten over functionele inhoudelijke zaken, terwijl het botst op een ander niveau. Onderliggend en persoonlijk. En je raadt het al, hier zou het gesprek óók over moeten gaan. Want áls het daarover gaat zitten we binnen no-time op een lijn. Dat spaart zoveel tijd, gedoe en ergernissen. Maar je moet het wel durven…

Bravoure
Ik vind het bijvoorbeeld eng om mijn onzekerheden te uiten. Omdat ik denk dat mensen me dan zwak vinden. Weer zo’n overtuiging. Dus zet ik vaak bravoure, assertiviteit en humor in om dit niet te laten zien. Maar in feite ben ik bang dat ik niet voldoe aan jouw verwachtingen en dat ik door de mand val. Maar dát durf ik niet te zeggen, nee in tegendeel, ik verbloem dit waardoor ik collega’s op het verkeerde been zet.

En zo hebben we allemaal onze eigen beschermende mechanismen en motivatie. Wat duidelijk voelbaar is in een vergadering, in een team, in een vriendengroep. Wanneer je zelf durft en kunt benoemen wat letterlijk in de weg zit en wanneer je dit ook bij de ander mag onderzoeken maken we pas echt meters. Dàn komt er ruimte voor een creërend proces. Voor een creatief en resultaatgericht iemand als ik erg aangenaam..

Waar wil jíj́ voor gaan?
Wil jij ook het lef hebben en de lol ervaren om jouw uitdagingen echt aan te gaan? Om je motivatie te volgen? Bij de trainingen van de Koaching Akademie werken we met kunstenaars & creativiteit en laten we je beleven wat jouw talent in de weg staat enerzijds en hoe je het voor je kunt laten werken anderzijds.

Hier lees je meer over onze trainingen die binnenkort van start gaan. We trainen altijd in grote creatieve ruimtes waar de 1,5 meter ruimschoots gerealiseerd wordt.

Mascha van Wijnen, eigenaar Koaching Akademie, 28 augustus 2020

Mascha van Wijnen, eigenaar Koaching Akademie