Creatief leiderschap? Leer het van een kunstenaar!

Vele grote leiders, denkers en  wetenschappers stellen op het congres the Future of Work (School of Life) dat zonder focus op persoonlijke groei en karakterontwikkeling er geen toekomst is voor je bedrijf of organisatie. ‘Creativiteit stijgt met stip in de top 10 van benodigde competenties om succesvol te kunnen zijn’,  staat in het Future of Jobsreport van het World Economic Forum. Creativiteit is de sleutel tot succes, omdat technologie en lage lonen-landen het eenvoudige werk steeds sneller overnemen. Bovendien hebben jongere generaties andere maatstaven voor hun gedroomde carrière en door globalisering is de hele wereld je concurrent. De unieke eigenschap van mensen om te creëren en samen te werken, met respect voor verschillen, is het onderscheidende vermogen om de concurrentie voor te blijven. In onze rationele prestatiegerichte maatschappij heeft het denken de overhand gekregen en zijn we het contact met onze intuïtie, onze creativiteit kwijtgeraakt. Op de Koaching Akademie gaan we terug naar jouw creativiteit, jouw bron en inspireren we je om meer van jezelf te laten zien.

Persoonlijke betrokkenheid groeit

Bedrijven die in staat zijn snel op veranderingen in te spelen kennen vaak weinig hiërarchie. Ze hebben geen ingewikkelde overlegstructuren en zijn geen uren kwijt aan eindeloos vergaderen. Dit komt doordat ze agile werken. Agile (lenig of behendig) betekent dat je geen grote lange termijn doelen stelt, maar met korte sprints werkt. Je leert gedurende het proces en doet aanpassingen op basis van de praktijkervaring en feedback van de gebruiker en/of opdrachtgever. Hierdoor kun je dus eenvoudig bijsturen en werknemers voelen veel meer eigen betrokkenheid en ontwikkeling.

Kunstenaars zijn van nature disruptief

Voor grotere traditionele bedrijven is deze agile manier van werken ook interessant. Maar in de praktijk blijkt het lastig te implementeren. Minder lagen in de organisatie betekent ook meer verantwoordelijkheid voor mensen die dat vaak niet gewend zijn omdat het oude systeem dat niet van ze verlangde. Om dit proces te begeleiden en te veranderen is creatief leiderschap essentieel. En daar kan de denk- en werkwijze van kunstenaars jou bij helpen. Kunstenaars zijn namelijk van nature disruptief. Ze zijn continu aan het innoveren en hebben niet de neiging om zich aan te passen aan wat anderen acceptabel vinden. Hierdoor creëren zij continu nieuwe dingen die pas veel later door de gevestigde orde worden geaccepteerd.

Wie

Coaching met de K van kunst. Ofwel coaching door kunstenaars. De Koaching Akademie is in 2017 opgericht door Klara Uleman en Mascha van Wijnen. Inmiddels is de Akademie uitgegroeid tot een platform waaraan diverse kunstenaars, artiesten coaches, trainers en bedrijfskundigen zich aan hebben verbonden. Mascha, oud-topsportster (beach)volleybal, heeft jarenlange managementervaring in het bedrijfsleven en is gepassioneerd over creatief leiderschap. Klara is operazangeres en psychologe/ coach en co-traint alle workshops van de Koaching Akademie http://www.klarauleman.nl/