Ga naar de inhoud

Impact maken; op een fysieke manier leren denken

Mascha van Wijnen , trainer/ coach en mede- eigenaar Koaching Akademie schrijft over de impact van fysiek leren.

Ik had de Zomergasten editie met psychiater Bessel van der Kolk net bekeken toen de tweede module van de training Ken Jezelf van onze Koaching Akademie plaatsvond. Twee geweldige dagen die mij ontroerden.

Het fysieke ‘Denken’ vanuit de rechterhersenhelft

Nadat de deelnemers, aanstormende leiders van het Hoogheemraadschap, eerst hun ‘Inner Bitch’ hadden leren kennen, namelijk datgene wat je talent en impact belemmert, gingen de deelnemers oefenen met het juist stimuleren van hun talenten en impact. Namelijk door te ‘Denken’ vanuit de rechterhersenhelft waardoor je intuïtie, buikgevoel en creativiteit wordt aangesproken, de bron van je talent. Oftewel ervaren en doen, een fysieke beleving!

Onder leiding van acteur/ docent Wil van der Meer en trainer/ operazangeres Klara Uleman hebben de deelnemers geïmproviseerd, geacteerd en gezongen. Niet om te leren acteren en zingen. Nee. Maar om te voelen in je lijf wat er allemaal nog meer aan talent, gevoelens en innovatief vermogen er in jou huist.

Klara Uleman vertelt over onze belemmerende Inner Bitches .

Je lijf moet voelen hoe het anders kan

Precies dat wat psychiater Bessel van der Kolk, schrijver van het boek ‘The body keeps the score’ zo mooi benadrukte in Zomergasten: ‘Door te acteren en zingen ontdek je nieuwe manieren om met patronen en emoties om te gaan. Je leert op een andere manier denken: op een fysieke manier’. Van der Kolk benadrukt hoe waardevol is het is om nieuwe dingen te ervaren door o.a. theater en zang, juist die dingen die je anders nooit ervaart. Omdat je anders blijft steken in belemmerende patronen waarin je bent opgegroeid. ‘Je lijf moet voelen hoe het anders kan’.

Op een fysieke manier leren ervaren

En dit is nu precies wat wij doen bij de trainingen van de Koaching Akademie. Deelnemers krijgen eerst inzicht in hun patronen om ze vervolgens op een fysieke manier te laten ervaren dat het anders kan: wanneer je bijvoorbeeld voelt dat je jezelf te kort doet, je zichtbaarder wilt zijn en impact wil maken op jouw manier. Door die fysieke manier van trainen ervaar je dat je niet iedere keer uit hetzelfde vaatje hoeft te tappen. Dat er andere manieren zijn. En dat je daardoor uit een vicieuze cirkel kunt bewegen die enorm bijdraagt in het pakken van de regie in jouw (persoonlijk) leiderschap.

Workshop pak de regie Koaching Akademie
Workshop Big One – pak de Regie

De bevrijding en ontlading en het kwartje valt

Ja, we vragen best wat van de deelnemers. Het is out of the box en kan weerstand bij je oproepen want het is iets wat je waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan en al zeker niet in een groep. Hier ligt dus precies het ultieme leerproces, je veranderbereidheid wordt aangesproken. Je leert, je ontdekt spelenderwijs en tegelijkertijd raakt het een diepe snaar. Door de ervaring van nieuwe dingen doen ontstaat er bevrijding, ontlading en komt er ruimte in je hoofd en valt het kwartje. Dan voel je waar je voor jou de ruimte ligt, hoe jij de regie kunt pakken en impact kunt maken op jouw manier.

Mascha van Wijnen vertelt over de Big One in Leiderschap Koaching Akadamie
Mascha van Wijnen vertelt over De Big One in leiderschap

Big One in leiderschap, Ken jezelf.

Het was weer zo ontwapenend om getuige te mogen zijn van deelnemers die ervaren hoe waardevol het is wanneer je je gevoel en emoties durft toe te laten in je leiderschap, dat juist door ze toe te durven laten je impact krachtiger en authentieker wordt. Wil jij dit ook ook ervaren? Doe dan mee met De Big One in leiderschap die 19 januari weer van start gaat.