Ga naar de inhoud

Je hoeft alleen maar te voelen en te dansen……

Mascha van Wijnen, trainer/ coach in leiderschap en eigenaar van de Koaching Akademie vertelt over hoe onze gedachten ons gevoel de baas willen zijn. 

Ik werd getriggerd door een interview in de Volkskrant met een jonge arts die benoemde wat muziek en uitgaan voor hem betekende: “De nacht brengt mensen samen, over muziek valt namelijk niet te discussiëren, je hoeft alleen maar te voelen en te dansen”. 

Je hoeft alleen maar te voelen en te dansen……

Of die vriendin van mij die keihard werkt in een analytische functie en na terugkomst van een ski trip vertelde: “Ik ben normaal helemaal niet van de après-ski maar ik had zo’n behoefte om even niet na te denken, om te zingen, te dansen en me te laten gaan. Mijn hoofd uit te zetten en te uiten, te leven!”

Mijn hoofd uit te zetten en te uiten, te leven….. 

Of zoals een deelnemer uit een leiderschapstraining het zo mooi verwoordde: “Rationeel weet ik het wel, ik weet waar de schoen wringt, het punt is alleen dat ik mijn negatieve gedachten niet de baas kan worden, ze blijven maar malen in mijn hoofd. Ik zou heel graag niet zoveel meer willen denken.”

Ik zou heel graag niet zoveel meer willen denken……

Mijn gedachten creëren een eigen waarheid

Ons brein maakt overuren. Tenminste mijn brein doet dat regelmatig. Over allerlei leuke creatieve dingen, over wat ik allemaal nog kan doen. Maar zeker ook over ‘wat ik beter had kunnen doen, of had kunnen zeggen, of niet had willen zeggen’ en ga zo maar door. Het zijn mijn gedachten die dan met mij aan de haal gaan. Gedachten die een eigen waarheid creëren. En voordat ik het weet beland ik in een neerwaartse vicieuze cirkel. 

Hoe kom ik uit mijn hoofd? 

Hoe kan ik dit doorbreken? Hoe kom ik uit mijn hoofd? Bij mij is het de natuur, wandelen in de duinen, bossen en op het strand. Dan verdwijnen die negatieve gedachten als sneeuw voor de zon. Omdat de natuur relativeert. Omdat de natuur er altijd is. Dat geeft mij een gevoel van vertrouwen en serene rust. Maar zeker ook naar muziek luisteren en dansen. 

Gevangen in de vicieuze cirkel van ons denken

Net wat die jonge arts zei. Muziek brengt mij meteen naar mijn gevoel, en gevoel is zoveel sterker dan je hoofd. Alleen doen we er alles aan om niet te veel te hoeven voelen. Tegenstrijdig hè? We vechten vaak tegen voelen, want gevoel is spannend omdat we hier geen controle over hebben. Dus zoeken we naar een cognitieve verklaring over ons gevoel. We willen het kunnen duiden. En je begrijpt het al, daar gaan we weer, weg van ons gevoel, weg van onze intuïtie. We zijn weer aan het analyseren en beredeneren en raken weer gevangen in de vicieuze cirkel van ons denken. 

Naar jouw gevoel

Daarom stimuleren wij bij de Big one in persoonlijk & creatief leiderschap jouw gevoel, jouw intuïtie. Zodat je weer thuis kunt komen bij je oorsprong en je gedachten je niet meer de les te laten lezen. Waardoor je kanten van jezelf ont-dekt en opnieuw in je kracht komt te staan, in je ware betekenis. Wil je dit ook ervaren? Neem een kijkje op onze website, of stuur mij een mail op mascha@koachingakademie.nl

Aanvraag STAP- budget

Een opleiding of training volgen betekent vaak een financiële investering. De overheid ondersteunt je hierin. Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-budget aanvragen: een subsidie van maximaal € 1.000 voor het volgen van een opleiding of training. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Wil je meer informatie over het STAP- budget? Klik hier.