Ga naar de inhoud

Jij en…in de spotlights

Trainer/ coach Mascha van Wijnen en mede-eigenaar van de Koaching Akademie schrijft over dat we allemaal wel eens alle ogen op ons gericht krijgen waardoor het fijn is om met meer zelfverzekerheid in die spotlights te staan. 

Krijg je al de kriebels van deze titel? Want hoezo in de spotlights, dat wil ik helemaal niet. In het middelpunt van de belangstelling staan, nee please alsjeblieft niet! Waarschijnlijk wil je het niet omdat je ongemakkelijk wordt wanneer alle ogen op jou gericht zijn. Wanneer je in een belangrijke vergadering plotseling het woord krijgt bijvoorbeeld of wanneer je een presentatie moet geven.

Waar komt dat ongemak vandaan?

Hoe lekker zou het zijn als je daar minder last van zou hebben. Misschien kun je beginnen om er met een andere bril naar te gaan kijken. Door niet meteen te zeggen: in de spotlights staan is niets voor mij maar door te onderzoeken wat dat ongemak van jou is? Misschien kun je achterhalen waar dit vandaan komt en hier met mensen in je omgeving over gaan praten. 

Want ja, je kunt het zoveel mogelijk uit de weg gaan, je verstoppen, maar het vervelende is dat je jezelf zo enorm te kort doet en voelt dat je er stiekem de pest in hebt. Plus, niet alles is te vermijden. 


Oefenen om in de spotlights te staan

Hoe zou het zijn als je in een kleine groep zou oefenen met in de (metaforische) schijnwerpers te staan? Dat je oefent met aandacht krijgen en ontvangen, dat de trainers en medecursisten jou vragen stellen en dat er naar je geluisterd wordt? Wat zou dat kunnen betekenen voor je?

Bij de training de Big One in Persoonlijk Leiderschap oefenen we hiermee. We beginnen met kleine stapjes. En op een gegeven moment sta jij letterlijk in de spotlights met volle overgave. Hoe dat voelt? Een aantal reacties: bevrijdend, ontwapend, euforisch, zeker, stoer, spannend, trots, autonoom en in mijn kracht. 

Jezelf kunnen zijn maakt je werkdag zóveel leuker

En hoe zit het dan met je ongemak? Dat is er zo nu en dan nog, natuurlijk, dat hoort er ook bij. Maar het grote verschil is dat dat gevoel niet meer weg hoeft. Je staat er ook mee in de spotlights, met je hele hebben en houden. Authentieker en krachtiger kan niet. En weet je wat? Zo zwakt jouw ongemak af. Je ervaart minder stress, je blijft veel meer bij jezelf en je verhaal komt beter over. Maakt je werkdag stukken leuker! Mooi hè?!

Mijn ervaring

En ik spreek uit ervaring. Je kunt wel zeggen dat ik het woord ongemak zo ongeveer had uitgevonden….. Ik ging presenteren uit de weg en verliet met een smoes een grote vergadering toen ik bijna het woord kreeg.....Waarom? Omdat ik vond dat ik het heel goed moest doen, omdat ik dacht dat iedereen verwachtte dat ik dit wel goed zou moeten kunnen. En ja dan zou ik door de mand vallen. Nu geef ik al jaren met ongelooflijk veel plezier training en sta ik veel voor groepen :-).

Training De Big One zorgt voor Big Change

Onze Persoonlijk Leiderschapstraining is anders dan andere. De Big One heet zo omdat onze deelnemers na 6 dagen (3 modules) een enorme positieve verandering hebben ervaren en lekkerder in hun vel zitten. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over het programma en de reacties van deelnemers. Stuur mij ook gerust een bericht wanneer je behoefte hebt aan persoonlijk contact. Ik ontmoet je graag!