Ga naar de inhoud

Jouw Inner Bitches en Bastards in tijden van crisis door Mascha van Wijnen

JOUW INNER BITCHES & BASTARDS IN TIJDEN VAN CRISIS

Deze week maakte Rutte bekend dat het merendeel van de maatregelingen nog niet wordt losgelaten. En wat is loslaten toch soms allemachtig ingewikkeld en wat mij betreft een kernwoord in deze coronacrisis.
Chapeau voor alle wetenschappers & experts over de aanpak hoe we het virus het beste kunnen bestrijden. Ik voel me oprecht dankbaar dat we in zo’n georganiseerd land leven. Tegelijkertijd komen er ook andere gevoelens bij mij op. Want die maatregelen om het virus te willen vertragen levert aan de ene kant meer bescherming op voor kwetsbare groepen en aan de andere kant ontreddering bij de ander. Ingewikkeld. Moeilijk. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van Rutte sta.

Controle & mijn Inner Bitches
Een coronavirus kunnen we moeilijk controleren. Je doet je best om jezelf en anderen te beschermen en meer kan je niet doen. Dat roept bij mij een machteloos gevoel op.
Ik vind het moeilijk om 1,5 meter afstand te bewaren van mensen om wie ik geef. Ik word er ongemakkelijk en daardoor juist afstandelijker van. En dat wil ik natuurlijk helemaal niet. Ook vind ik mijzelf met regelmaat een ongelooflijke trage adapter in vergelijking met andere ondernemers. Mijn kritische belemmerende stemmetjes, wij noemen ze bij de Koaching Akademie de Inner Bitches, zijn dan volop aan het woord. In feite ben ik gewoon bang, alleen geef ik dat niet toe.

Leren om beter bang te zijn 
Volgens schrijver & wetenschapper Emy Koopman is het juist nu belangrijk dat we onze angst onder ogen durven zien en onze zorgen delen met anderen. Om simpelweg te leren om beter bang te zijn om zo evenwichtiger met dreigingen te leren omgaan. “Leven is het beest in de bek kijken, of dat beest nu een onaangename waarheid is of een onaangename emotie zoals angst”, zegt Koopman.

De kunst van loslaten
De kunst van loslaten en dus minder willen controleren is een manier van leven die ons allemaal, coronacrisis of niet, gaat helpen. Dit is bij uitstek een tijd waarin je jouw Inner Bitches & Bastards zoals je kritische perfectionist, je nooit bevredigde prestatiebeluste of die hoofdige denker, wat meer de mond snoert. Laat dat avontuurlijke kind, die blije lefgozer, die twijfelende filosoof, die andersdenkende in jezelf wat meer aan het stuur staan, zeker nu. Zodat je jouw echte gevoel meer durft te laten spreken.

Vertrouw op je creativiteit en intuïtie
Wij helpen je hier graag bij. Bij de Koaching Akademie weten nu meer dan ooit waarom we creativiteit centraal stellen. We worden in deze crisistijd uitgedaagd met andere ogen naar ons bestaan te kijken, om los te laten, te veranderen en op alternatieve manieren met elkaar te verbinden. Zo hebben we de kunst van loslaten stevig verankerd in onze trainingen ‘De Kunst van Weerstand en Veranderen’ en ‘The Big One in persoonlijke groei’.
Laat niets je meer tegenhouden,vooral niet door je Inner Bitch of Bastard…

Mascha van Wijnen, mede-oprichter Koaching Akademie, 24 april 2020