Ga naar de inhoud

Mijn resultaatgerichtheid loslaten. Hoe dan??

Mascha van Wijnen, trainer/ coach en mede-eigenaar van de Koaching Akademie vertelt over hoe haar resultaatgerichtheid haar ook in de weg zat in haar leiderschap.

In 2013 gaf ik leiding aan een team van geweldige communicatieprofessionals bij Nationale Nederlanden (destijds Delta Lloyd). Ik werkte hard en vanuit mijn resultaatgerichtheid en prestatiedrang want ja, óok nog eens een oud-topsporter, vroeg ik veel van mijzelf en mijn teamgenoten. Maar ik wilde leren om ook uit een ander vaatje te kunnen tappen, ik was op zoek naar meer authenticiteit en creativiteit en gaf me op voor een leiderschapstraining. 

Zweverige toestand en weerstand

En wat voor een training. Ik had vanaf het 1e moment weerstand. Ik vond het te soft, te zweverig en had moeite met van alles. Op de 2e dag moesten we ook nog gaan zingen. Hoe verzín je het dacht ik, wat doe ik hier! Wel…je raadt het waarschijnlijk al. De liedworkshop van de mij toen nog onbekende Klara Uleman zorgde voor de nodige doorbraak en bracht mij meteen daar waar ik moest zijn. Ook de groep was vanaf dat moment een groep; humor, ontlading en kwetsbaarheid in 2,5 uur tijd had ons losgemaakt, geopend en verbonden. 

Praten, analyseren en theorie zorgen voor persoonlijke groei, jazeker, maar een creatieve workshop zoals deze bracht ons allemaal binnen no time naar onze onderstroom, naar ons ware talent en ambitie, naar onze gutfeelings. 

Klara Uleman, persoonlijk leiderschap en creativiteit en
Klara Uleman tijdens de training in persoonlijk leiderschap

Geïnspireerd door de impact van de liedworkshop richtte Klara in 2017 een eigen trainingsbedrijf op, de Koaching Akademie. Met veel plezier en passie stapte ik een half jaar later aan boord. We bundelden onze talenten.

De kracht van de Koaching Akademie is dat doen, ervaren en bewustwording bovenaan staan. De creatieve workshops gegeven door professionele podiumkunstenaars vormen de rode draad van onze trainingen en teamtrainingen. Afgewisseld met coaching en reflectie die meteen hout snijdt en aansluiting zoekt met de dagelijkse praktijk. Dit wordt keer op keer hogelijk gewaardeerd wat blijkt uit onze reviews, want die liegen er niet om. 

Wat is dan zo impactvol, wat gebeurt er dan?

Maar wat gebeurt er dan tijdens die trainingen bij jullie? Vroeg iemand mij laatst. Wat maakt het zo impactvol? Ik vertelde hem, dat ik voor onze training De Big one in persoonlijk leiderschap, die 7 dagen verspreid over 4 modules omvat, zelf één van de proefpersonen was. Om zo de training didactisch te toetsen en de cadans te ervaren voordat we in 2017 van start gingen. Zo gezegd, zo gedaan. Wat ervaarde ik vervolgens..

Drang naar prestatie

Ik ondervond eerst weerstand, ongemak en soms ook schaamte. Waarom? Omdat ik in de training in eerste instantie vasthield aan de mij welbekende patronen. Mijn drang naar  prestatie, de beste willen zijn en resultaat boeken maakten dat ik vast in mijn hoofd zat. Ik voelde dat ik juist los moest laten om resultaat te boeken maar ik oordeelde over hoe ik de creatieve workshops volbracht, hoe ik het in vergelijking met anderen deed. Ik was bezig met goed en fout, met winnen en verliezen. Ik raakte geïrriteerd. Gelukkig weten de docenten daarmee dusdanig mee om te gaan zodat ik de controle durfde los te laten. Toen ging het dak eraf, ik ging genieten, spelen, lachen en mijn gevoel begon te stromen. 

Ontlading!

Dat moment van ontlading komt bij iedereen, bij de meeste deelnemers gebeurt dit al vrij snel. Ik voelde bevrijding, ik voelde me energiek, puur, kwetsbaar en krachtig tegelijk. Een intens gevoel. Vanuit die staat van zijn was het vervolgens veel makkelijker om bij mijn kern te komen, bij mijn betekenis, talent en mijn creativiteit. En leerde ik mijn ongemak en onzekerheid beter accepteren, waardoor het aan zwaarte verliest. Je begrijpt dat dat resultaat voor een prestatiegericht persoon een prettig gevoel is: aha, dit levert het mij dus allemaal op!

Ook ontdekte ik dat het durven loslaten van controle zoveel meer oplevert. Zo ook in de relatie en verbinding met de ander. Er ontstaat meer compassie, begrip en ruimte. Want ook al dacht ik dat ik open en nieuwsgierig een gesprek inging, ik was dan sluimerend op de achtergrond toch al bezig met het gewenste resultaat door sturing en richting te geven aan het gesprek met een collega. Voor een leidinggevende een cruciale valkuil, daarover meer in een volgend blog. 

Resultaat loslaten?!

Wat ik leer van de samenwerking met podiumkunstenaars is dat zij nog een stapje verder gaan. Zij durven ook het resultaat los te laten. Ja natuurlijk hebben ze een doel voor ogen. Maar wat ze onderweg tegenkomen daar werken ze mee, dat incorporeren ze. Kunstenaars durven te werken met wat er op dat moment is en speelt. Een andere denkwijze, sfeer, ongemak, energie, creativiteit en borduren daarop voort. Dit maakt ze innovatief en wendbaar, heel agile dus :-).

Wil van der Meer, persoonlijk leiderschap Koaching Akademie
Wil van der Meer doceert over authenticiteit.

Zo zei onze docent / kunstenaar Wil van der meer ooit: als je de Alpen, de bergen al eens hebt gezien, en je reist hiernaartoe, dan heb je al een bepaalde verwachting in je hoofd hoe die bergen eruitzien. De 2e keer kan dit tegenvallen of kan het overtreffen. Maar het zou fijner zijn wanneer je kijkt alsof je bergen nog nooit hebt gezien, omdat je dan de pure schoonheid weer ziet. Het niet weten is een enorme bron voor onze creativiteit.

De kracht van onze teamtrainingen en onze Big one in persoonlijk leiderschap, is dat wij jou leren en laten ervaren wat het jou oplevert wanneer je meer durft los te laten. Laat je talent aan het woord: jouw creativiteit in jouw persoonlijk leiderschap.

De Big One in persoonlijk leiderschap is er ook voor jou!

Wil je ook meedoen aan onze bestseller de Big one in persoonlijk leiderschap? (je hoeft niet te zingen :-)). In De Big one ligt het accent dus op het stimuleren van jouw rechterhersenhelft. Op doen, ervaren en bewustwording! Zodat jij daarna meer in verbinding staat qua ratio én gevoel en hierdoor leiderschap pakt vanuit je hart én hoofd waardoor je optimaal van je talent kunt profiteren.

Je talenten, creativiteit en inspiratie heb je allemaal al in je, aan ons de taak om dit nog meer tevoorschijn te laten komen. Psychologisch word je gecoacht en praktisch leer je hoe je jouw creativiteit & coachende kwaliteiten kunt integreren in je dagelijkse werk & leven.

Op 25 & 26 januari 2022 start de volgende groep. Grijp je kans en doe mee, meer dan 150 deelnemers gingen je voor en waarderen de Big one met een 9,6. Een paar citaten van deelnemers: ‘Life – changing, once in a life time, beste training ooit, enorme boost voor mijn zelfvertrouwen en één van de waardevolste dingen in mijn leven’

trainers persoonlijk leiderschap
Aantal docenten van de Koaching Akademie