Klara Uleman is psycholoog, trainer in persoonlijk leiderschap, operazangeres en initiator van de Koaching Akademie. Klara blogt regelmatig over creativiteit en persoonlijke ontwikkeling.
Ik heb geen tijd voor het Nu
Als je eens nagaat hoeveel van je tijd je bezig bent wat je allemaal nog ‘moet’, of dat je eigenlijk iets anders ‘moet’ doen of meer uit deze tijd zou ‘moeten’ halen of al ergens anders mee bezig had ‘moeten’ zijn. En ga zo maar door. Hoe zit het dan met de Kracht van het Nu? Tja, goed verhaal maar daar heb ik nu dus even geen tijd voor. De vraag is, wanneer wel? Op vakantie? Oh, je bedoelt over 4 weken of 3 maanden…? Precies, dát dus. Een paar weken per jaar ‘moet’ je even niks. Dan mág je (hopelijk).
Moeten als verslaving
De rest van het jaar train je je mindset in de moet-stand en tegen de tijd dat die mindset iets meer in de krachtvanhetnu-stand is, open je je mailbox en binnen een dag of twee (met geluk) zit je mindset weer in de moet-stand. Je weet niet beter. Nou ja, dat is niet helemaal waar, je wéét waarschijnlijk wel beter maar je doet er niet zoveel aan. Want een verandering hierin aanbrengen betekent dat je onwennigheid tegemoet gaat. Soms denk ik wel eens, we zijn allemaal verslaafd, want is ‘moeten’ niet het key-word bij verslaving?
We verlangen allemaal naar onbevangenheid
Ont-moeten, vertragen, mindful, spelen etc. Het vergt loslaten, aandacht en vrije overgave. Je komt dan terecht bij o.a. je eigen creativiteit, je vermogen van ‘iets van iets maken’. Zoals kinderen dat doen. Maar ik ben geen kind meer. Nou en? En dan nog wat, we weten inmiddels zo ongeveer allemaal dat het onbevangen kind in de meesten van ons te vroeg de mond gesnoerd is. Dan ben je in leeftijd dat kind niet meer maar het verlangen naar die onbevangenheid ligt er nog steeds. En daar kún je ook nog steeds bij. Daar geloof ik in en ik weet voor mezelf hoe waar het is. Grappig genoeg kom je dan een leukere volwassene in jezelf tegen..
Bij de Koaching Akademie werken we met creativiteit en ont-moeten. Op 11 mei beginnen we weer met een Big One in creatief leiderschap, een training in persoonlijke ontwikkeling waar je onbevangenheid centraal staat.
Spelenderwijs leren
Aanvraag STAP- budget
Een opleiding of training volgen betekent vaak een financiële investering. De overheid ondersteunt je hierin. Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-budget aanvragen: een subsidie van maximaal € 1.000 voor het volgen van een opleiding of training. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Ook bij deelname aan de Big One kun je van deze subsidie gebruik maken. Wil je meer informatie over het STAP- budget? Klik hier.