Ga naar de inhoud

Omgaan met perfectionisme in onze perfectionistische samenleving


Veel van onze deelnemers worstelen met perfectionisme, zij ervaren het als een knagende last. Maar wat is perfectionisme eigenlijk, wat doet het met je en misschien wel het belangrijkst…waarom ‘is het niet (goed) genoeg?’
De Koaching Akademie is een training en coaching platform in persoonlijk leiderschap die door middel van jouw eigen energie en creativiteit dit soort prangende vragen beantwoordt en waar nodig een gedragsverandering realiseert. Als het gaat om het onderwerp “perfectionisme” dan willen wij jou graag laten zien en ervaren dat ons idee van perfectie vaak niet deugt. Heb jij het lef om verder te lezen, dan is de eerste stap al gezet!

Omgaan met perfectionisme

Perfectionisten ervaren het zelf als een last die ze elke dag weer met zich meedragen. Een stuk ballast dat ze, zo moet eerlijk gezegd worden, ook wel wat heeft gebracht. Perfectionisme is voor een ander soms ook best prettig. Die bevestiging van dat perfectionisme ook een goede driver is komt soms al op jonge leeftijd. Ouders waarderen het bijvoorbeeld dat je huiswerk altijd prima verzorgd is en dat het streven naar het beste resultaat best prettig is. Meestal wordt pas op iets latere leeftijd dat perfectionisme, bijvoorbeeld in werkomgevingen, een grotere last.

Naarmate onze leeftijd stijgt worden we geconfronteerd met ons eigenbeeld door de ogen van de omgeving maar ook met een omgeving die juist te perfect lijkt of een confrontatie met de realiteit, dat de wereld nou eenmaal niet perfect is, toch? Of moeten we perfect misschien anders definiëren?

Perfectionisme

Klara Uleman, initiator van de Koaching Akademie vertelt:

“Ik had laatst een gesprek met een vriend  en we hadden het over succes. De druk op ons allemaal is dat succes in onze samenleving bekend staat als heel goed leren, hele goede resultaten boeken en een hele goede baan hebben. Dat is succes hebben. We spraken erover hoe we hier iets aan kunnen doen omdat het ons allebei stoort. We vonden misschien wel het antwoord. Als we het woord succes eens zouden herdefiniëren. En dat gaf ons gelijk veel energie!”

Persoonlijke definitie van succes

Klara kwam op een aantal nieuwe persoonlijke definities van succes. Natuurlijk zijn we vooral benieuwd naar wat jouw definitie is van succes, vul maar aan!

  • Succes = op zondagochtend in het eerste streepje zon een koffietje drinken
  • Succes = samen een goed gesprek hebben
  • Succes = buiten toch kunnen sporten (als je daarvan houdt 🙂 )
  • Succes = luisteren naar muziek en je onbestemd gelukkig voelen
  • Succes = iemand iets geven waar diegene blij van wordt
  • Succes = een nieuw recept uitproberen
  • Succes = echte aandacht geven aan iemand
  • Succes = echt iemand willen begrijpen
  • Succes = blij zijn met wat je hebt en dromen van wat er nog gaat komen


We kwamen al snel op hele andere succesfactoren dan de traditionele. Soms kleine succesjes en soms ook grote maar allemaal even waardevol. Terug naar het perfectionisme, als we succes anders gaan herdefiniëren, meer persoonlijk en dus minder afhankelijk van de omgeving, dan is “het goed doen” veel eenvoudiger. Het “steeds beter willen” zou ook kunnen zijn net iets blijer of gelukkiger. Dan komen we op iets interessants, jouw persoonlijke succeslijst zou ook zomaar jouw persoonlijke geluklijst kunnen zijn. Of dat erg is, nee het tegenovergestelde. Als succes en geluk hetzelfde is, dan is dat fantastisch, twee vliegen in één klap!

Tijdens de Creativity Boost op 23 april ontdek je welke perfectionist of andere innerlijke criticus jouw talent belemmert en zetten we de eerste stap om dit te herdefiniëren!

Binnenkort ons volgende blog over perfectionisme, volg ons op de socials of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ben jij altijd op de hoogte. Wil jij eens met Klara of Mascha van de Koaching Akademie van gedachte wisselen of heb jij een vraag over perfectionisme of aanverwante thema’s, wij kijken uit naar je bericht of telefoontje!