Ga naar de inhoud

Omgaan met perfectionisme
in onze perfectionistische samenleving

Perfectionisme als pijnlijke last ..

Regelmatig zien wij de deelnemers aan onze trainingen worstelen met perfectionisme. Zij ervaren perfectionisme als een last waar meestal pijn onder schuilt. Die last opereert als een te strenge innerlijke criticus en heeft in jouw hoofd vaak het hoogste woord, oordelend en commentaar leverend op alles wat je doet óf juist niet doet. En dat heeft niks te maken met hoeveel anderen jou prijzen, want dat komt zelden echt binnen… Wat is perfectionisme nu eigenlijk en waarom is het in het leven van zovelen binnengeslopen?

Perfectionisme als kwaliteit

“Mijn perfectionisme brengt mij ook veel, ik presteer goed door die drive!”
– deelnemer Titia aan de Big One in persoonlijk & creatief leiderschap.

Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, perfectionisme is vaak een drive voor kwaliteit en goede prestaties. Maar, perfectionisme kan omslaan van een kwaliteit naar een overtuiging die jou in de weg zit. Zonde! Want eigenlijk wil je juist maximaal profiteren van je kwaliteiten!

Creativity Boost

Merk jij aan jezelf dat je regelmatig:

✔️ nóg harder gaat werken
✔️ merkt dat je veel móet controleren
✔️ slecht luistert naar je intuïtie, misschien ook niet meer weet hóe te luisteren
✔️ blijft malen, je hoofd lijkt nooit stil te staan
✔️ geen fouten mag maken
✔️ vaak met het gevoel zit van het ‘niet goed genoeg’ te doen
✔️ uitstelgedrag vertoont omdat je al weet dat het niet goed genoeg zal zijn

Dan wordt het tijd om de perfectionist in jou in de ogen te kijken en beetje bij beetje de teugels laat vieren. 

Download de GRATIS whitepaper voor de eerste stap naar meer rust en zelfvertrouwen.

“ Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming. Het is de overtuiging dat als we dingen perfect doen en er perfect uitzien, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen vanuit de gedachte dan het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt gezien te worden. “

Online Creativity Boost Persoonlijk Leiderschap

Naast perfectionisme zijn er nog vele andere overactieve beschermingsmechanismen die jou het leven lastig kunnen maken. Bij de Koaching Akademie noemen we ze Inner Bitches. Herken, accepteer en verwelkom jouw innerlijke kritische stem en neem er vervolgens wat meer afstand van. Wanneer je jouw stemmetjes leert begrijpen, herken je wat jouw talent belemmert. 

Schrijf je in voor de gratis Online Creativity Boost, een 1,5 uur durige workshop in persoonlijk leiderschap. Je krijgt zicht op je belemmerende innerlijke criticus en ook op datgene wat jou bevrijdt en waar je verlangen naartoe gaat! Je wordt beloond met je uitdagende “Ik die zelf de regie neemt. Dat lucht op!”