Ga naar de inhoud

Opgesloten in huis voel ik mij vrijer dan ooit, door Inge Bevers

Opgesloten in huis voel ik mij vrijer dan ooit

Ik heb me eigenlijk altijd wel een beetje anders gevoeld dan anderen. Ik denk anders. Voel, ruik, hoor en zie meer dan anderen. Zelfs als kind vond ik andere kinderen al te druk 😉 Als ik dit aan mensen vertel vinden ze het soms een beetje raar of arrogant. Hoezo ánders? Hoezo méér?

Daarnaast is ook mijn dag- en nachtritme afwijkend. Dat kwam aan het licht toen ik ging studeren en merkte dat ik erg veel moeite had met het vroege opstaan. Een verschoven ritme, dus dat moest wel mijn eigen schuld zijn, dacht iedereen inclusief de huisartsen. Als ik maar de juiste dingen zou doen, dan zou het vanzelf wel overgaan. Immers: voor de meeste mensen geldt dat zij hun slaapproblemen zelf kunnen verhelpen, dus dat zou voor mij ook wel zo zijn. Totdat na jaren zoeken een arts me wél serieus nam en er meer aan de hand bleek te zijn: ik heb een slaapstoornis. Om enigszins mee te kunnen komen met het “kantoorritme” slik ik medicatie en ik moet er veel voor laten. En zelfs dan ben ik zelden fit. Het heeft fysiek en mentaal een enorme impact.

Maar hoe anders je ook bent of denkt te zijn, iedereen wordt toch min of meer in dezelfde maatschappelijke mal gestopt. Elke dag van 9 tot half 6 werken. Sociaal leven. Sporten. Een volle agenda, het liefst maanden vooruit gepland. En vooral veel regelmaat, want dat is goed voor je. Vaste patronen. Maar ik voel mij daar niet goed bij. Daarom begon ik een paar jaar geleden met freelancen en dat scheelde al een slok op een borrel. Ik kon veel meer mijn eigen gang gaan. Toch waren er nog steeds verplichtingen en stramienen.

Maar toen kwam de lockdown. In eerste instantie dacht ik dat er voor mij niet zoveel zou veranderen, want veel thuis zijn en werken deed ik al. Maar wat bleek: ik kwam helemaal tot bloei! Ik kan nu mijn tijd en energie volledig zelf indelen. Ik doe niets meer op vaste tijden; ik werk, slaap, eet en rust wanneer ik voel dat ik daar behoefte aan heb. Geen routine, altijd afwisseling, heerlijk! Ik heb me nog nooit zo vrij gevoeld. Ik ben nu ook veel positiever en energieker. Mijn talenten, zoals creativiteit en zelfstandigheid, worden volop aangesproken en benut. En steeds nieuwe dingen proberen, zoals zelf brood bakken of mijn eigen haar knippen, ik hou ervan. Natuurlijk heb ik ook nu nog weleens last van een dip -het kan niet altijd feest zijn- maar ook de lastige gevoelens kan ik beter handelen als ik het op mijn eigen moment en eigen manier kan doen.

Er wordt altijd gezegd dat je vooral jezelf moet zijn, maar of dat ook daadwerkelijk kán is helemaal niet vanzelfsprekend. Dat geldt in feite niet alleen voor de diverse genders, culturen en achtergronden, maar voor iedereen die wat afwijkt van de “norm”. De nachtuilen die niet tegen kantooruren kunnen. De introverten die hun agenda helemaal niet vol wíllen plannen. De vrije denkers en creatieven die routine schuwen en juist floreren bij alles wat nieuw en afwisselend is. Ga zo maar door. Die mensen voelen zich nu misschien, net als ik, wel veel vrijer dan voorheen.

Het is hoe dan ook een tijd waarin duidelijk wordt dat iedereen verschillend is. Niet alleen elke groep, maar elk individu. Iedereen heeft andere wensen en behoeftes. Niet gelijk, wel gelijkwaardig. Dus laten we alsjeblieft ophouden met te verwachten dat iedereen hetzelfde moet doen en op hetzelfde moment. Er is geen gelimiteerd aantal hokjes waar iedereen in moet passen. Maak je eigen hokje. Omarm de verschillen, leer van elkaar. Zo haal je het beste uit mensen en daar is iedereen, van individu tot economie, bij gebaat.

juni 2020, Inge Bevers, marketeer, deelnemer training creatief & coachend leiderschap najaar 2019.

deelnemer Inge Bevers met de groep