Ga naar de inhoud

Ben ik een perfectionist?

Hoe komt het dat er zoveel perfectionisten rondlopen? Trainer en coach Klara Uleman stelde zich deze vraag en ging bij zichzelf op zoek naar de perfectionist. Ze legt uit wat er in haar hoofd gebeurt en hoe ze daar in haar dagelijkse leven mee om gaat.

“Hoe komt het dat er zoveel perfectionisten rondlopen? Daar heb ik me in verdiept door bij mijzelf de perfectionist op te zoeken. Ik ben de rebel die serieus van on-af houdt (kom maar in mijn appartement kijken), grof in de mond kan zijn en conventies met behoorlijk wat korrels zout neemt. En ik speel altijd de advocaat van de duivel. 

En dáár trapte ik mijn duivel op de staart. Het kost me moeite om toe te geven maar juist omdat ik altijd, maar dan ook áltijd met alternatieve opties kom roept dit een chronisch gevoel van ‘het kan altijd beter’ op. 

Ik had mijn perfectionist dus sneller gevonden dan mij lief was.”

Perfectionist; valkuilen en de rol van je intuïtie.

Valkuil van perfectionisme

“Mijn perfectionisme is dat ik in mijn hoofd, als een hamster in zijn rad, bedenk welke van de vele opties de juiste keuze is. Maar dat werkt niet want ik blijf met nieuwe opties komen. Dat malen is voor veel perfectionisten zeker herkenbaar en wil ik snel doorbreken.

Ik heb mezelf opnieuw in de spiegel aangekeken en gezien hoe ik met mijn perfectionisme omga. Slecht dus, schiet er door mij heen. Maar ik realiseer mij meteen dat ik dan te streng ben voor mijzelf. Ik heb ondanks mijn perfectionisme toch een aantal hele goede keuzes gemaakt en draag deze ook uit in mijn werk. Wat heb ik geleerd?”

Vertrouwen op je intuïtie

“Ik ben door de jaren heen steeds meer naar mijn intuïtie gaan luisteren. Mijn intuïtie weet wat ik écht wil en dat gevoel volg ik dan ook. Dat betekent ook dat ik soms fouten maak, maar daar ligt niemand, behalve de perfectionist in mij, wakker van.” 

In mijn werk als coach en trainer werk ik aan het leren luisteren naar je intuïtie. Deelnemers leren ervaren wat hun intuïtie ze wil vertellen en dat is dé manier om ze te overtuigen dat ze ernaar moeten luisteren. Daar heb je natuurlijk een portie moed en lef voor nodig, dat geldt voor alles dat buiten je comfort zone valt, maar…vervolgens voel je dat het goed zit.”

Wil jij van Klara horen welke oefeningen bij jou zouden passen of heb je een vraag over een ander thema? Wij kijken uit naar je bericht of telefoontje.

Tijdens de Creativity Boost op 23 april ontdek je welke perfectionist of andere innerlijke criticus jouw talent belemmert en zet jij een eerste stap om dit te herdefiniëren en jouw intuïtie aan te spreken. Durf jij het aan?

Binnenkort ons volgende blog over perfectionisme, volg ons op de socials of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ben jij altijd op de hoogte.

Klara Uleman, initiator Koaching Akademie – 13 april 2021.

Ben ik een perfectionist? Onderzoek je valkuilen en intuïtie.