Ga naar de inhoud

Perfectionisme loslaten vraagt om lef

Ik wil mijn werk graag goed doen. Ik wil goed presteren en mooie resultaten halen. Dit heeft me ook veel gebracht in mijn werk en sport en tegelijkertijd soms ook niet…..Want wanneer de balans doorslaat naar het tè goed willen doen, dan neigt het naar perfectionisme en zit ik mijzelf in de weg. Dan word ik een rupsje nooit genoeg die de aandacht legt op dat ene kleine dingetje dat beter kan i.p.v. te genieten van de mooie dingen die er al zijn. Ook realiseer ik mij dat mij perfectionisme anderen op afstand houdt. dus wat als ik mijn perfectionisme loslaat en mezelf kwetsbaar opstel? Vraagt Mascha van Wijnen, initiator Koaching Akademie zich af. 

De last van perfectionisme

Bij de Koaching Akademie, een training en coach instituut in persoonlijk leiderschap, ontmoeten we veel deelnemers die last hebben van hun perfectionisme. Zo zei iemand laatst tegen mij: “maar het brengt mij ook veel, ik presteer goed door die drive”. Dat is natuurlijk ook gedeeltelijk zo, maar zodra je door die perfectionistische inslag nog harder gaat werken, alles wil controleren, niet meer luistert naar je intuïtie en slecht slaapt omdat je maar door blijft malen dan heb je er dus echt last van. En brengt het je alleen maar ballast. Het streven naar de dingen perfect willen doen is doodvermoeiend. Want perfectie bestaat niet, zeker niet in de ogen van een perfectionist…

Koaching Akademie, workshop persoonlijk leiderschap

Waarom gedragen we ons dan perfectionistisch?

Wetenschapper en schrijver Brené Brown zegt hierover:

‘Perfectionisme is een vorm van zelfbescherming. Het is de overtuiging dat als we dingen perfect doen en er perfect uitzien, de pijn van verwijten, afkeuring en schaamte kunnen minimaliseren of voorkomen. Perfectionisme is een loodzwaar schild dat we met ons meeslepen vanuit de gedachte dan het ons zal beschermen, terwijl het juist datgene is wat ons ervan weerhoudt gezien te worden’

Perfectionisme is een beschermingsmechanisme waardoor jij je kwetsbaarheid niet aan anderen laat zien. Wat in feite betekent dat mensen je dan nooit écht leren kennen…

Perfectionisme loslaten is lef tonen en beloond worden

Jezelf echt durven laten zien, vraagt lef en moed. Kwetsbaar opstellen vraag moed. Ik vind het erg moeilijk, ik moet er hard voor werken. Maar ik word iedere keer beloond wanneer ik het durf en doe! Want het lucht op, het bevrijdt, het ontlaadt, het geeft energie en er ontstaat daarna een dieper, verbindend contact met de ander.

Grenzen aangeven, nee zeggen, hulp vragen, je onzekerheden durven uiten, feedback geven en nemen. Ga zo maar door. We kwalificeren deze eigenschappen als soft skills, maar wat mij betreft mogen we ze oprecht hard skills noemen. Functionele kwaliteiten leren we door een studie en in de praktijk, maar je kwetsbaarheid durven tonen leren we door echt te leven. Door echt te durven leven en daar is moed voor nodig.

Wil jij meer weten over jouw beschermingsmechanisme? En hoe je hier anders mee om kunt gaan? Kom dan naar de Creativity Boost op 17 of 18 juni  van 15 – 18.30 op veilige afstand in A’dam. Of neem contact met Klara Uleman of Mascha van Wijnen, initiators Koaching Akademie.

Creativity Boost, workshop in persoonlijk leiderschap