Ga naar de inhoud

Raar maar waar: creativiteit houdt van kaders, door Klara Uleman

Raar maar waar: creativiteit houdt van kaders

Ik kan het nog steeds eng vinden in een groep te zeggen wat míj́ nou een goed idee lijkt. Maar wanneer ik het wél doe, doe ik het gepassioneerd. Ik kom dan in een creatieve flow en heb een ontzettend goed verhaal! Ik voel me geïnspireerd, heb ingevingen, geniale ideeën, een ongekende woordenschat, overmatige kennis van zaken en waar háál ik het allemaal vandaan? Indrukwekkend, imposant zelfs. Jeetje ik zou cabaretier moeten zijn want ik ben ook nog eens heel grappig!


Weerstand
Terwijl ik groei en bloei haakt de ander af. Want mensen vinden me wellicht nog creatief en amusant maar ze ergeren zich ook en zijn in hun reacties impliciet of expliciet veroordelend. En eerlijk gezegd…misschien wel terecht. Mijn idee kan wel goed zijn, maar mijn timing is slecht waardoor ik mensen overrompel en maak dat ze in de weerstand komen.

Want in mijn enthousiasme veeg ik allerlei zaken die subtiel door anderen zijn opgebouwd van tafel. Zonder het zelfs maar in de gaten te hebben veroordeel ik zelf veel van wat er tot dan toe is bedacht. Het ergste eigenlijk is, ik voel me steeds beter, ik gróéi in mijn rol, word high van mijn geproduceerde dopamine en ben dus in essentie bezig met een enorme egotrip.

Wanneer ik dan te horen krijg, leuk Klaar, maar zullen we éven realistisch en constructief blijven? Dan ben ik de gebeten hond die terug in zijn mand moet. Alles wat er zojuist waardevol voelde over mezelf en mijn persoonlijke bijdrage en oplossingen is geïmplodeerd. Beide partijen voelen zich ten onrechte veroordeeld. Zo jammer dit.


Creativiteit en…afspraken en kaders.
Dus je moet de ruimte, tijd en focus scheppen voor zo’n proces van ongecensureerde passie. Spreek af met elkaar en bepaal het kader en maak die egotrip! Waarom? Omdat je tijdens zo’n creatief proces mensen inspireert en motiveert. Je ziet plotseling niets dan oplossingen en je wéét gewoon wat er moet gebeuren, je voelt je onderdeel van een innovatief klimaat. En dan voel je waarom je ook alweer met die mensen, op die positie, bij die organisatie werkt. Of juist dat het tijd is voor iets anders, iets nieuws. Want één ding is zeker, wanneer er geen plek is voor jouw creativiteit, blijf je verlangen naar iets nieuws.

Dus om elkaars creativiteit de aandacht te geven die het verdient, plan creatieve sessies in de agenda, bepaal het kader, verdeel de taken en zorg voor een censuurvrije omgeving. Want juist creativiteit verdient kaders, hoe gek het ook klinkt.

creativiteitbinnenkaders