Ga naar de inhoud

Van denken naar piekeren: 5 tips om je piekercirkel te doorbreken

Klara Uleman schrijft over persoonlijk leiderschap. Zij weet als psycholoog, trainer-coach en (soms)operazangeres hoe mensen kunnen vastlopen in hun gedachten. En hoe daar uit te komen.

Denkend alles willen oplossen: zo hard bezig zijn, zo druk in je hoofd, en het laatste wat er komt zijn oplossingen. Je doet je best, je neemt je verantwoordelijkheid, je komt je verplichtingen na, je werkt harder dan nodig want je hebt gewoon high standards.

Vastlopen in gedachten: de eindeloze groef

  • ‘Zit ik wel op de juiste plek?
  • ‘Hebben anderen het beter voor elkaar?’
  • ‘Kom ik wel tot mijn recht?’

Je probeert deze vragen op te lossen door eindeloos te denken. Maar in plaats van antwoorden vind je jezelf gevangen in een eindeloze cirkel, vastgeroest in een groef die met elke stap dieper lijkt te worden.

Van denken naar piekeren: 5 tips om je piekercirkel te doorbreken

Loslaten wat je kent

Die vertrouwde groef biedt comfort en weet precies waar jij goed op gaat. Het is een veilige plek waar je de controle hebt, waar je weet wat je kunt verwachten. Je blijft jezelf dezelfde ‘controle-vraag’ stellen en hangen in: ‘wat je kent ken je en dat ga je niet loslaten wanneer er niet iets heel erg goeds voor in de plaats komt.’ Maar wat is dan ‘iets heel erg goeds’? Om die vraag via denken erover proberen te beantwoorden stimuleert precies dat piekeren en het terechtkomen in cirkels. Dat geeft je vervolgens een doelloos en ronduit vervelend gevoel en dus ga je weer heel braaf verder en doe je zoals altijd weer goed je best.

Kortom: wanneer dit denken over je eigen leven een te belangrijk deel inneemt van je tijd en je regelmatig in een piekercirkel terechtkomt dan word je daar ook gefrustreerd en zelfs soms moedeloos van. Dat slurpt positieve, vitale energie. En verstikt groei en vernieuwing.

Hoe doorbreek je de cirkel?

 1. Onderneem iets anders dan ‘the usual’.
  Ga een voor jou ongebaander pad en kijk om je heen. Durf nieuwe paden te betreden en jezelf uit te dagen buiten je gebruikelijke routine.
 2. Accepteer dat je het dan even niet weet.
  Je mag het even niet weten, zeg dat tegen jezelf, wees wat minder streng en juist wat zachter voor jezelf. Gun jezelf de ruimte om kwetsbaar te zijn en niet alle antwoorden te hebben.
 3. Accepteer dat het dan niet meteen prettig en vrolijk aanvoelt want dat is niet zo.
  Verandering gaat vaak gepaard met ongemak. Sta jezelf toe om ongemakkelijk te zijn terwijl je uit je comfortzone stapt.
 4. Accepteer dat je niet direct met een oplossing bezig bent
  zoals daarvoor waarbij je het idee had wel met de oplossing bezig te zijn maar ondertussen ook met het inlopen van de groef
 5. Vergeet ‘komt goed’
  Komt goed impliceert continue dat je in het ‘straks’ leeft. Hoe zit het dan met nu? Verander ‘komt goed’ naar ‘ís goed’, ook al voelt het soms klote of slecht, dat is het leven. Leef in het moment en accepteer de imperfecties van het leven. Dat gaat je rust geven.
 
Klara Uleman & Mascha van Wijnen tijdens de Big One in persoonlijk leiderschap
Trainers en eigenaren Koaching Akademie Mascha van Wijnen en Klara Uleman

Training de Big One in persoonlijk leiderschap

RATIO EN GEVOEL I De Koaching Akademie traint in persoonlijk leiderschap. Patronen doorbreken en ratio en gevoel beter laten samenwerken is een pijler in onze training de Big One. Hoe kom je dichter bij wie je bent en waar je goed in bent? Hoe hou je meer regie op jouw ontwikkeling en verloopt de samenwerking met anderen effectiever?

Wij springen in onze trainingen graag uit de band met workshops die je verrassen en daarmee jezelf ontlokken meer van jezelf te ontdekken en ontwikkelen. De gastdocenten zijn met zorg gekozen en we zijn trots op het feit dat we ze aan ons hebben kunnen binden. We werken met een unieke leermethode die je meteen concreet verder brengt in je werk en natuurlijk ook in je leven.

Onze deelnemers aan de Big One worden spontaan onze ambassadeurs op video of op LinkedIn en we hebben een 9,6 waardering op het onafhankelijke Springest. Bekijk ons gevarieerde programma en lees de ervaringsverhalen. Wij zijn als kleinere organisatie persoonlijk, met de echte aandacht voor jou en pakken het verrassend anders aan.