Ga naar de inhoud

Verwachtingen maken ongelukkig

Trainer/ coach Klara Uleman en mede-eigenaar van de Koaching Akademie schrijft over hoe je van eenzijdig naar veelzijdig gaat. Bij eenzijdig verlies je op den duur energie, bij veelzijdig krijg je energie. 

Verwachtingen maken ongelukkigDat is een wijsheid die ik mee heb gekregen van een, hoe kan het ook anders, Boeddhistische monnik. Het staat in mijn aantekeningen met een kring eromheen en een asterisk erboven. 

Er viel me iets op tijdens de laatste dag van de training de Big One in persoonlijk leiderschap, waarin iedereen eindigt met een presentatie of voorstelling over de opgedane ervaringen, dat me weer deed denken aan de wijsheid van die monnik. 

Wat mij namelijk opviel was een overeenkomstig thema: het besef dat het allemaal begint bij jezelf.  En niet zomaar een lullig besefje, nee, echt doordrongen zijn van dit gegeven. Tevredenheid wordt je niet gegeven, het zit in je natuur, het zit in je. Maar hoe kom je daar bij…dat komt je over het algemeen niet aanwaaien. Dat hoorden we ook in de presentaties van iedereen. 

Klara Uleman tijdens de Big One

Erover denken helpt niet..

Wat we ook hoorden is dat erover denken niet helpt….. Wat wel helpt is actie, doen, in beweging komen binnen een opdracht waar je de rechterkant van je hersenen voor aan moet zetten. Dit zijn in ons geval de opdrachten van de docenten: de acteur, de regisseur, de dirigent, die je in de actie zetten met opdrachten waarbij je denken en analytisch vermogen de tweede viool spelen. De docenten sporen je aan jezelf te uiten, niet die gekende dagelijkse ‘zelf’ maar díe ‘zelf’, die in dat dagelijkse leven zelden iets wordt gevraagd. 

Van eenzijdig naar veelzijdig

Die ‘zelf’ die dan in beweging gaat, die dan aan de slag gaat, die voelt bijna aan als het vergeten kind in jezelf: een onbevangenheid en oorspronkelijkheid waar je na zo lijkt lange tijd weer oog in oog mee staat.

Dat ontroert je, daar word je rustig en stil van en blij en energiek. In realiteit ben je net zo aan het werken als altijd, je staat aan, doet mee en vindt manieren van aanpakken en oplossen. Je doet het alleen nu met een actieve rechterhersenhelft erbij. Oftewel je creatieve vermogen, je gevoel en passie zijn erbij betrokken. Dat maakt dat je van eenzijdig naar veelzijdig gaat. Bij eenzijdig verlies je op den duur energie, bij veelzijdig krijg je energie. Een soort optimale samenwerking in je eigen hoofd. Dat maakt dat je beter je verwachtingen kunt managen.

Klara Uleman in actie tijdens de Big One in Persoonlijk Leiderschap

Pak die springplank

Het is de springplank naar een leven waarin het begint bij jezelf en niet bij de wereld om je heen: je dealt met je verwachtingen door niet te blijven verlangen naar wat die ander wel lijkt te hebben maar jij niet. Wanneer het leven begint bij jouzelf dan heb je minder last van jezelf vergelijken met anderen, dat scheelt al zoveel! 

Verwachtingen leiden tot wachten op je leven, totdat ‘het’ gebeurt en dat maakt je ongelukkig. Conclusie, niet langer wachten tot het leven gaat gebeuren maar begin bij je hele zelf te zijn. Om vandaaruit het avontuur aan te gaan en verder te ontdekken.

Koaching Akademie  |  Jezelf zijn is de kunst 

Training De Big One zorgt voor Big Change

Onze Persoonlijk Leiderschapstraining is anders dan andere. De Big One heet zo omdat onze deelnemers na 6 dagen (3 modules) een enorme positieve verandering hebben ervaren en lekkerder in hun vel zitten. Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Neem een kijkje op onze website voor meer informatie over het programma en de reacties van deelnemers. Stuur mij ook gerust een bericht wanneer je behoefte hebt aan persoonlijk contact. Ik ontmoet je graag!