Ga naar de inhoud

Welke tegenpolen ben jij? Oftewel, wat ligt in jouw etalage en wat komt uit de kast? Door Klara Uleman

Welke tegenpolen ben jij? Oftewel, wat ligt in jouw etalage en wat komt uit de kast?

“Dat zal wel” was de gedachte bij haar die ze had toen ik haar een compliment gaf. “Dank je wel!” zei ze tegen mij. Ik had het niet door. Dat het compliment haar verwarde, dat ze het niet geloofde. Wat moest ze ermee. Het compliment betrof een kwaliteit van haar waarvan zij niet vond dat ze die bezat, namelijk een empathische luisteraar die zich niet laat verleiden om meteen met oplossingsgerichte adviezen aan te komen maar echt de ander in haar waarde laat. Ze belde me dus later op, wat ik overigens heel lefgozerig van haar vond.

‘Ze’ is een vrouw van 38 en ze vertelde me dat ze niet meer weet wie zijzelf nu is. Want ze kende zichzelf als sterk, hard, resultaatgericht, zeker, met een enorme ja-instelling: wat moet dat moet. Deze kwaliteiten toonde zij in haar etalage. O ja, en ze was geen gevoelsmens. Tot ze vast begon te lopen. Nu had ze zichzelf tijd gegeven om rust te nemen en die rust zou haar weer laten weten wat ze wil en wat ze moet doen. 3 maanden moet dan toch wel genoeg zijn…”ik regel dat even”. Had ik trouwens ook al gezegd dat de lat bij haar erg hoog ligt?

Uit de kast
We raakten aan de praat over polariteit. En ik dacht ineens, daar heb ik mee te maken gehad toen ik zelf eind 30 was en daar hebben natuurlijk heel veel mensen van die leeftijd mee te maken! Ze is zichzelf, want wie ben je anders, maar tegenovergestelde kwaliteiten kwamen uit de kast. Kwaliteiten die ze óók heeft maar gewoon geen voorrang kregen. Kwaliteiten van de tegenovergestelde pool die ze altijd al in haar had maar die zich nu laten zien. Dat voelt eerst onwennig en verwarrend. Maar vervolgens ben je wel veel meer mooie kwaliteiten rijker!

Want nu ervaarde ze namelijk dat ze wél een ‘soort gevoelsmens’ was, dat ze raakbaar was en huilen kon. Dat ze reflectie heeft, vrijheid wil, ontspanning, ruimte en dat ze een nee-instelling heeft die grenzen aangeeft.

Ik dacht, welke kwaliteiten zijn er bij mij uit de kast gekomen? Ik kwam hierop uit:

Etalage                       Uit de kast

Rationeel                    sensitief
Serieus                       speels
Gesloten                     open
Aangepast                  authentiek
Stadsleven                 buitenleven
Onattent                     attent
Chaotisch                   georganiseerd
Op ’t podium              podium bieden

Ik ben nieuwsgierig naar voorbeelden die jij tegenkomt. Wat ligt er in jouw etalage of in die van je vrienden en collega’s en wat komt er uit de kast? Mij gaf het weer inzicht in mezelf en ook in mijn cliënten en collega’s.

Meer weten? Kijk eens op koachingakademie.nl

30 juni 2020, Klara Uleman, initiator Koaching Akademie.

Klara Uleman