Ga naar de inhoud

Welkom happy chemicals! door Klara Uleman

Welkom happy chemicals!

Zojuist hoorde ik een podcast van Kukuru in een interview met Tabe Ydo over ‘happy chemicals’ die niet te koop zijn, om de doodeenvoudige reden dat ze al in ons zitten. Het gaat er om, hoe activeer je ze?
Van nature hebben we een overlevingsinstinct dat zich bezig houdt met onze individuele binnenwereld (ik), directe buitenwereld (wij) en de rest van de buitenwereld (zij), o.a. tot aan de verkiezingen in Amerika toe.

Die buitenwereld (zij) bombardeert ons inmiddels met enorme hoeveelheden prikkels en vraagt continue respons op die prikkels. Dat gaat steeds vaker ten koste van het reageren op de zachter klinkende, kleiner lijkende prikkels van de binnenwereld, bijna alsof ze minder significant zijn.
Anders gezegd, ik luister meer naar ‘zij’ dan naar ‘ik’. Best apart. In elk geval gegeven het feit dat we ons steeds vaker ‘verliezen’, ‘opbranden’ en ‘niet gelukkig genoeg en zoekend’ voelen..

Zing, speel, dirigeer en regisseer je ‘happy chemicals’ tot leven 
Gaat de buitenwereld, ‘zíj́’, me dan het antwoord geven op de vragen hoe ‘ík’ me happy ga voelen? Nee dus. Jijzelf kunt jou het antwoord geven. Wanneer je luistert…
Is dat dan alles…luisteren? Nee, wat mij betreft niet al kom je een heel eind.
Luisteren naar jezelf werkt als een soort één tweetje met uiting geven aan wat er in je leeft . Maar dan écht uiting geven aan jou. En daar zijn podiumkunsten uitermate geschikt voor: zing, speel, dirigeer en regisseer jezelf naar buiten. Ervaar hoe je:

  • uiting geeft aan je gevoel met je stem 
  • passie legt in je spel 
  • lichaam en geest samenwerken in muziek 
  • helder communiceert in overdacht 

Je gevoel, ook van geluk, komt vrij! Door uiting te geven aan jezelf maak je je innerlijke stem vrij zodat je ernaar kunt luisteren en weten wat je wilt om je blij en tevreden te voelen.

Vorige week hebben de deelnemers tijdens module 1 van de Big one in coachend & creatief leiderschap heel veel happy chemicals geactiveerd en ja, door hun ‘ik’ te uiten! Heftig en pijnlijk zeker ook, dat hebben ze er met liefde voor over.

4 november 2020, Klara Uleman, eigenaar Koaching Akademie